Υλικά
- 100 γρ. χειροποίητο τραχανά Δαρδούμα* ξινός
- 700 γρ ζωμό αστακού/ νερό
- 4 γαρίδες με κεφαλι καθαρισμένες
- 50 γρ χταπόδι βρασμένο ψιλοκομμένο
- 5 τμχ καλαμαράκι μικρό bono
- 50 γρ κρασί λευκό
- 70 γρ σάλτσα ντομάτα
- πορτοκάλι
- 1 γρ Μαστίχα σπασμένη με αλάτι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τις γαρίδες τα καλαμαράκια και το χταπόδι σε ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε σε ένα μπωλ και στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τον τραχανά με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε κ σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε την σάλτσα, την μαστίχα και τον ζωμό (νερό) σε τρεις δόσεις χωρίς να σταματάμε το βρασμό του τραχανά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε να μην κολλήσει ο τραχανάς.
Όταν ο τραχανάς είναι έτοιμος ρίχνουμε τα θαλασσινά να τελειώσουμε το μαγείρεμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε.
Προαιρετικά δένουμε τον τραχανά με γραβιέρα. Σερβίρουμε και ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε με φιλέτα πορτοκάλι.
* : Η Οικογένεια Δαρδούμα είναι ένα πρότυπο οικογενειακό εργαστήριο ζυμαρικών, το οποίο παράγει μεγάλη ποικιλία χειροποίητων τραχανάδων και ζυμαρικών.
Ο χώρος παραγωγής και τυποποίησης εδρεύει στην Νότια Εύβοια της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.
Μολονότι ιδρύθηκε το 2008, η Οικογένεια Δαρδούμα έχει 100 χρόνια εμπειρίας στα χειροποίητα ζυμαρικά.
Η παράδοση πέρασε από γενιά σε γενιά και σήμερα το όνειρο της γιαγιάς Μαρίας, εκπροσωπείται από τα αδέρφια Ιωάννη & Ευάγγελο Μάλλιο.
Το εργαστήριο είναι ένας επισκέψιμος χώρος γαστρονομικού ενδιαφέροντος, που προωθεί τις Eλληνικές & τοπικές γεύσεις. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να βιώσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, που απευθύνονται άμεσα στις αισθήσεις: μπορούν να γευτούν, να μυρίσουν, να αγγίξουν το παραγόμενο προϊόν, να «λερώσουν» τα χέρια τους!
Με γνώμονα την Μεσογειακή Διατροφή, τα αδέρφια παρέχουν σεβόμενοι τον σύγχρονο καταναλωτή, γεύματα υψηλής διατροφικής αξίας απελευθερωμένα από συντηρητικά, χρωστικές και πρόσθετα γεύσης. Η παραγωγή ελέγχεται αυστηρά σε όλα τα στάδια, εφαρμόζοντας το πρότυπο διασφάλισης τροφίμων. Στόχος της Οικογένειας Δαρδούμα είναι η παροχή υψηλής, λιτής, ελληνικής μαγειρικής!
Η σειρά με τους χειροποίητους τραχανάδες αποτελεί παράδειγμα γαστρονομικού πλούτου όπου η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη και η σύζευξη του χθες με το σήμερα αναγκαία!
Πηγή: http://dardoumafamily.gr/recipes/